بهترین راه برای افزایش تمرکز در محیط کار
ممکن است همه ما برای افزایش تمرکزمان در محیط کار مطالعات زیادی انجام داده باشیم و به دنبال راهکاری برای جلوگیری از حواس پرتی بگردیم. خیلی وقت ها موفق بوده ایم و گاهی هم نه. این مقاله حاوی 8 نکته ساده اما کاربردی برای تمرین تمرکز و بهبود آن است. در هر محیط کاری خواه ناخواه همه ما دچار، حواسپرتی و یا حداقل دغدغه و نگرانیهایی قرار میگیریم که توجه ما را از برنامه اصلی دور خواهد کرد. در این مقاله به 8 عامل عدم تمرکز در محیط کار اشاره میکنیم.
در هر شرایط و محیطی احتمال حواس پرتی وجود دارد. کارمند یا مدیربودن، در شرکت بزرگ یا کوچک استخدام شدنن، کم یا زیاد بودن ارباب رجوع، تفاوتی برای ایجاد حواس پرتی وجود ندارد. عدم تمرکز در محیط کار میتواند آینده شغلی شما را به خطر بیندازد. اما در طرف مقابل افزایش تمرکز در محیط کار سبب میشود که شما با دقت و کیفیت بیشتری کارهای خود را انجام دهید و در نتیجه به ترفیع و افزایش حقوق امیدوار شوید! پس اگر به دنبال افزایش تمرکز خود هستید، این مقاله را از دست ندهید.
راهکار اول: حساس باشید اما به اندازه
تمام حواستان را روی یک کار بگذارید، اگر قرار است کاری را انجام دهید با حساسیت تمام چندین بار چک کنید تا مطمین شوید که همه چیز مرتب است اما یک لحظه صبر کنید! منظور از چند بار ۲ نهایتا ۳ بار هست. بیشتر از آن وسواس فکری میشود. یعنی یک دفعه به خودتان میآیید و میبینید کل روز را صرف یک کار جزیی کردید، ذهنتان به هم ریخته و تمرکز کافی برای انجام مابقی کارها ندارید. استرس عقب افتادن کارها را میگیرید.
راهکار دوم: برنامه ریزی روزانه منجر به افزایش تمرکز شما خواهد شد
یکی از بهترین روشهای حفظ تمرکز برنامه ریزی و نوشتن وظایفی است که میخواهید در عرض یک ساعت بعد انجام دهید. با نوشتن وظایف کلیدی خود در هر ساعت، مغز شما خود را بر روی مهمترین پروژهها متمرکز خواهد کرد و با زمان بندی خود، یک حس فوریت به آن اضافه خواهید کرد که به شما در افزایش تمرکز که بر روی آن دارید کمک میکند. جالب است بدانید اولین شرکتی که مشغول به کار شدم، مدیرم اصرار داشت که کارهای روزانه را بنویسم و در انتهای روز، مواردی که انجام شده است را برایش ارسال کنم. به شدت مقاومت می کردم و دلیل این کار را متوجه نمی شدم.اما به مرور با نوشتن و تیک زدن کنار کارهای انجام شده، هم آرامش و هم افزایش تمرکز در کارم پیدا کردم.
این موضوع نیز میتواند به شما هم کمک کند. کافی است دفترچهای تهیه کنید و کار هر روزتان را در آن بنویسید. سپس بر طبق برنامه ای که برای آن روز روی دفترچه یادداشت کردهاید عمل کنید و به نوبت به کارهای خود برسید.
راهکار سوم: گوش کردن به موسیقی
شاید به نظرتان گوش دادن به موسیقی یکی از کارهایی باشد که میتواند باعث برهم خوردن تمرکز و حواس پرتی شما شود. اما جالب است بدانید که این موضوع فقط در مورد همه موسیقیها صدق نمیکند. موسیقی با متن قطعا میتواند بر روی تمرکز شما تاثیر منفی بگذارد. چرا؟ چون وقتی این نوع موسیقی را گوش میکنید، ممکن است بخواهید متن را زمزمه کنید. در طرف دیگر اما موسیقی های کلاسیک و بدون متن وجود دارند. آثار افرادی مثل بتهوون، شوپن و یا باخ میتواند به شما آرامش را هدیه کند و باعث افزایش تمرکز شما در محل کار شود. موسیقی بیکلام گوش دهید اما همکاران شما گناهی نکردهاند که بخواهند به صدای موسیقی شما گوش دهند. پس بهتر است که برای موسیقی گوش دادن، از هدفون استفاده کنید.
بیشتر بخوانیم: تاثیر موسیقی بر یادگیری
راهکار چهارم: زنگ گوشی ممنوع
دکتر دبورا سیرکی، استاد مدیریت برنامهریزی در دانشگاه فلوریدا آتلانتیک میگوید: «هنگامی که شما با صدای پیامک یا توییت جدید یا صدای آمدن یک خبر جدید، اجازه میدهید تا کارتان قطع شود، تمرکزتان را از دست میدهید.» تلفن خودتان را در حالت بیصدا قرار دهید و آن را برای یک ساعت در کشوی میز قرار دهید و اگر امکان دارد صدای اطلاع رسانی ایمیلها را قطع کنید، همچنین صدای شبکههای اجتماعی را قطع کنید تا متوجه نشوید چند پیام جدید دارید.
راهکار پنجم: چه کاری را دوست ندارید؟همان را اول انجام دهید
بهتر است که همان ابتدا به سراغ کارهایی بروید که خیلی به آنها علاقه ندارید و حتی انجام دادن آنها برایتان مشکل است. این ترفند به شما کمک میکند که این کارها را با انرژی و تمرکز بیشتری انجام دهید. علاوه بر آن وقتی این کارها را همان ابتدا انجام میدهید، دیگر لازم نیست که با خستگی به سراغ آنها بروید. جلوگیری از خستگی حین انجام کار یکی از بهترین ترفندهای افزایش تمرکز در محیط کار است.
بررسی کنید که چه زمانی بهترین عملکرد را دارید. اگر در صبح کارایی بیشتری دارید، کارهای مهم را در همان ساعات انجام دهید. چارلی هونگ جنز، برنامهریز زندگی و کسبوکار و نویسندهی کتاب «ایجاد فردی کارآمدتر از شما» میگوید: «این موضوع تنها در رابطه با زمان نیست، بلکه در رابطه با وسعت ذهن و تمرکز عمیق نیز هست، زمان در روز یک فاکتور تعیین کننده است. ریتم خودتان را یاد بگیرید و آن را برای کارهای ذهنی چالش برانگیز به کار بگیرید.
راهکار ششم: لوازم و تجهیزات مناسب برای کارتان تهیه کنید
صندلی راحت، زیرپایی، سیستم قوی، میز کار بزرگ و اندازه، موس بدون قطعی و بسیاری از لوازم دیگر تهیه نمایید تا باعث نشود به دفعات از پشت میز خود بلند شوید. از کارفرمایتان بخواهید که اگر کار سریعتر و مفیدتر میخواهد حتما این لوازم را برایتان فراهم کند. شما قرار است که ساعتها کار کنید، پس باید اول از همه آرامش و راحتی برایتان مهیا شود. میز کار شلوغ از اصلیترین علل برهم زدن تمرکز هر شخصی است. پس سعی کنید هر روز صبح به محض ورود میز کارتان را مرتب کنید. یا اینکه عصرها پیش از ترک محل کار، میز خود را مرتب کنید. نوشت افزار و وسایل کافی روی میز خود داشته داشته باشید تا لازم نباشد، نیم ساعت از زمانتان را بابت تهیه و وسایل و صحبت با سایر افراد بگذرانید. درواقع میز کار مرتب نه تنها به افزایش تمرکز در محیط کار کمک میکند بلکه انگیزه شما برای کار کردن را هم بالا میبرد.
راهکار هفتم: پنجرهها و پوشههای غیر ضروری را ببندید
پنجره های غیر ضروری و پوشه های بلا استفادهای که مدت هاست آنها را روی صفحه دسکتاپ کامپیوتر خود رها کردهایم، میتوانند تا حد زیادی تمرکز ما را بر هم بزنند. برای افزایش تمرکز در محیط کار بهتر است که صفحه اصلی سیستم خود را خلوت کنید و فقط فایل و فولدرهای ضروری را نگه دارید.
همچنین سعی کنید که تبهای اضافی مرورگر خود را هم ببندید. اگر این کار را انجام ندهید ، احتمال اینکه هر لحظه کار خود را رها کنید و به سراغ گشت زدن در اینترنت بروید زیاد خواهد شد! به احتمال زیاد همه ما حداقل روزانه چندین صفحه مرورگر را در محیط کار باز میکنیم. در این میان ممکن است که اخبار مورد علاقه، وب سایت و یا بلاگ مورد نظرمان را دنبال کنیم. اتفاقات، مسائل سیاسی روز، علاقههای حوزه دیجیتال و نرم افزارها بخشی از عادتهای بالقوه همه ما هستند. بماند که چند ساعتی را صرف شبکههای اجتماعی میکنیم. به این موارد اگر پیامهای موبایل و ایمیل را نیز اضافه کنیم، حجم تراکنشهای اطلاعاتی مشخص خواهد شد
راهکار آخر: از کار کردن لذت ببرید
یادمان باشد شما به انتخاب خودمان، شغل و محل کار را انتخاب کردهایم و هیچ اجباری در آن دخیل نبوده است. به خودتان بفهمانید که این محیط برای شما سرگرم کننده است و قرار نیست کسی در آن عذاب بکشد! درواقع بهتر است به این زبان بگویم؛ کار قراردادی دو طرفه است، اگر کارفرما حواسش پرت شود و حقوقتان را اشتباه واریز کند خوشحال میشوید؟ قطعا نه! پس باید تمام تلاشتان را برای افزایش تمرکز در محیط کار بکنید. سعی کنید هنگام کار کردن خوش بگذرانید و به اهداف والای خود فکر کنید
سخن پایانی
یاد سوالی در نظرسنجی رضایت کارکنان در یکی از شرکت هایی که حضور داشتم افتادم که در آن پرسیده می شود آیا حداقل یک دوست صمیمی در شرکت دارید؟ داشتن حداقل چند دوست صمیمی در محیط کار توصیه شده است اما یادمان باشد این دوستی ها منجر به حواس پرتی بیشتر ما در محیط کار نشود. در همه شرایط تعادل را برقرار کنیم و از دوستی و کار کردن در کنار یکدیگر لذت ببریم.
برای هم، دنیای بهتری بسازیم.