چطور بر شکست غلبه کنیم و به اهداف برسیم
مدتی است در حال مطالعه دلیل شکست کارمندان در محیط کار و به دست آوردن راهکارهایی برای موفقیتشان، حرفهایتر شدن کارمندان و ایجاد روابط بهتر بین کارمندان و مدیران هستم. این مقاله هم برگرفته از مطالبی است که تا کنون آموختهام و برای همه کارمندان و مدیران قابل تامل و مطالعه است.
خوب به خاطر دارم سالی را که برای کنکور اقدام کردم، همان سالی که شکست خوردم. روزها و بلکه ماهها با خودم فکر میکردم چه شد که شکست خوردم؟ حالا باید چه کار کنم؟ از کجا شروع کنم؟ اصلا باید ادامه بدهم یا این پایان راه است؟
از این دست شکتها برای همه پیش آمده و عدم وجود شکست در زندگی انکارناپذیر است.
” شکست” اتفاق سادهای نیست. بارها در طول زندگیمان این اتفاق افتاده که زانو زدیم و اذعان کردیم که شکست خوردیم. در انتخاب شغل، انتخاب دوست، انجام پروژههای کاری و به سرانجام رساندن این قبیل کارها شکست خورده ایم.
در این مقاله میخوانیم:
óشکست چیست؟
óچرا شکست میخوریم؟
óجملاتی تاثیر گذار
óداستان افراد موفق
óراهکارهای غلبه بر شکست و رسیدن به اهداف
برای اصطلاح شکست، تعابیر و تعاریف متعددی وجود دارد. به بیان ساده، نرسیدن و عدم دستیابی به هدف مشخص شده را میتوان شکست تعریف کرد.
دکتر کارول دوک در کتاب Mindset (طرز فکر) انسانها را به دو دسته تقسیم کرده است:
دسته اول افرادیکه معتقدند هر فرد، توانایی و استعدادها و ذهنیت و داشتههای ثابتی دارد. پس اگر در انجام کاری شکست میخورد، باید بپذیرند که کاری از دستشان بر نمیآید. یا باید هدفهای کوچکتر را دنبال کنند و یا مسیر خود را به کلی تغییر دهند. او ذهنیت این افراد را ذهنیت ثابتیا Fixed Mindset توصیف میکند.
دسته دوم کسانی هستند که معتقدند با تلاش و کوشش، پشتکار، پیگیری، یادگیری و کمک گرفتن از دیگران میتوانند تواناییها و استعدادها و ذهنیت و داشتههای خود را افزایش داده و میتوانند به سراغ اهداف بالاتر بروند. دوک ذهنیت این دسته افراد را با اصطلاح ذهنیت رشدیا Growth Mindset توصیف میکند.
واضح است شما نیز مانند من، تمایل بیشتری دارید که جز دسته دوم افراد باشید. آنچه باید بیشتر به آن توجه کنیم این است که تلاش کنیم تا ذهن ما آمادگی مواجه با سختیها و مشکلات را داشته باشد و هیچگاه در این مسیر به موانع و مشکلات فکر نکنیم. یاد بگیریم که با کوچکترین موانع، حس سرخوردگی و به وقول خودمان “شکست” در وجودمان شکل نگیرد.
یکی از راههای عالی برای تبدیل شکست به موفقیت مطالعه زندگی افراد موفق و مرور جملاتی است که در آن به شکست و موفقیتهایشان اشاره کردند.
با موفقیت هایم مرا قضاوت نکن، ببین که چند بار شکست خوردم و دوباره شروع کردم. |
حق با نلسون ماندلاست. اگر بیشتر دقت کنیم، متوجه میشویم که افراد موفق بیشتر در رابطه با شکستهایشان صحبت میکنند و در خصوص افتخارات و موفقیتها کمتر صحبت میکنند و معمولا شکستهای زیاد و سنگینی را در طول زندگی داشتهاند.
“راه حل صحیح موفقیت این است که اشتیاق شما به پیروزی بیشتر از ترس شما از شکست باشد“
“برای شکست هایتان زیاد ناراحت نشوید، برای فرصت هایی که بدون امتحان کردنشان از دست می دادید ناراحت باشید“
برای اینکه رویای موفقیت ما تبدیل به واقعیت تبدیل شود، اول باید دیگران را موفق کنیم.
“هیچکس آن بیرون موفقیت را با دستانش به من هدیه نخواهد کرد. من باید خودم برم بیرون و موفقیت را کسب کنم… بخاطر همین است که من امروز اینجا هستم، تا بر سرنوشتم مسلط شوم، تا پیروز شوم، هم بر زندگی هم بر خودم:
تا 4 سالگی نمیتوانست هیچ حرفی بزند و همچنین در دوران ابتدایی، درصد یادگیری بسیار پایین تری نسبت به هم سن و سالهای خود داشت. حال شما البرت انیشتن را به عنوان یک انسان کند ذهن میدانید یا او را به عنوان یک نابغه جهانی میشناسید.
حتما اسم برند فورد را در صنعت خودروسازی شنیدهاید. جالب است که بدانید این شرکت یکبار به دلیل آتشسوزی به طور کل نابود شد. هنری فورد که صاحب شرکت بود، نه تنها نا امید نشد بلکه دست از تلاش و کوشش برنداشت و با شروع مجدد باعث ایجاد شرکتی پیشتاز در صنعت خودرو شد.
این بهترین مثال است که به طور مداوم با خود مرور میکنم. مثال استیوجابز و اخراجش از شرکت اپل. شاید شما هم این موضوع را شنیدهاید که وقتی استیو جابز شرکت اپل را تاسیس کرد، برای اینکه اتفاقیای بهتری بیافتد برای مدتی رهبری تیم و شرکت را به جان اسکالی (John Sculley)، مدیر عامل سابق و موفق پپسی سپرد. اما او پس از مدتی استیو جابز را از اپل اخراج کرد چرا که تصور میکرد دلیل شکستهای اپل، استیو جابز است.
اما بعد از مدتی، جابز با تاسیس شرکت نکست، ثابت کرد که اسکالی اشتباه میکرده و آنقدر خوب کار کرد که اپل مجبور شد برای ادامه بقای خود او رابرگرداند.
پیشنهاد میکنم حتما ماجرای کامل تبدیل شکست به موفقیت استیو جابز را در مقاله …. راز موفقیت استیو جابز مطالعه کنید. قطعا در شکست هایتان به شما کمک می کند.
انسان های موفق دلیل سوال چرا شکست می خوریم را میدانستند و به همین دلیل بعد از هر شکستی برای موفق شدن، بیشتر تلاش میکردند. ما هم میتوانیم این ویژگی را در خودمان به وجود بیاوریم.
باید این جلمه توماس ادیسون را مدنظر قرار دهیم که میگوید:
من شکست نخوردم، بلکه فقط 1000 روش پیدا کردم که به موفقیت ختم نمیشود.
ما آدمها در دنیای امروز دوست داریم که فورا به نتیجه برسیم و راضی شویم، چیزهایی را میخواهیم و فورا هم میخواهیم! وقتی میتوانیم هر چیزی را که میطلبیم بدون معطلی به دست بیاوریم چرا باید صبرکنیم؟ از فست فود و غذا گرفته تا دسترسی به اینترنت پرسرعت و … باعث شده که تحمل ما برای به دست آوردن هر چیزی روز به روز کمتر شود، بنابراین عجیب نیست که شکست به اندازه زیادی آزارمان دهد.
این افراد همیشه با تمام توان شان در اطراف شما هستند تا از دید خودشان شما را انتقاد کنند. اما شما به آنها گوش ندهید. حرف ها و غر زدن هایشان را نشنیده بگیرید تا بتوانید به شکستتان به عنوان یک تجربه ارزشمند نگاه کنید. بهتر است روی تکنیکهای مثبت اندیشی بیشتر کار کنید.
هرچند شکست میتواند دشوار باشد، اما زمان خوبی برای جست و جوی نشانه هاست، زیرا موفقیت سرنخ هایی دارد. دنبالشان بگردید تا پیدایشان کنید. در هر زمینه ی که فعالیت میکنید هر هدفی که برای خود ترسیم کردهاید، افرادی را جستجو کنید که موفقیت هایشان الگوی شماست. ما معمولا باور نداریم که بیشتر افراد موفق، بارها و بارها شکست خوردهاند، اما دست از تلاش برنداشتند. این بزرگترین تفاوت افراد موفق با افراد نا موفق است.
شکست باید فرصتی باشد تا از اشتباههای خود درس بگیریم و تجربه کسب کنیم.
ما از راههای مختلف میتوانیم از شکست هایمان درس بگیریم. از خودتان بپرسید چرا شکست خوردید؟ کجای کار اشتباه بوده است؟ آیا عادت بدی دارید که ممکن است باعث شکستتان شده باشد؟ نگاهتان کاملا واقع بینانه باشد و از اتفاقی که افتاده است درس بگیرید.
برخی اوقات ترس است که باعث شکست میشود، شکست فرصتی است تا بر ترس خود غلبه کنید. پیشنهاد میکنم مقاله ترس از شکست و 10 روش برای غلبه بر آن را مطالعه نمایید.
صبوری یکی از بزرگترین ویژگیهای افراد موفق بوده و هست. آنجاهایی که دچار شکستی سنگین و شدید شدید، آرامش خود را حفظ کنید. ابتدا کمی صبر کنید، فکر کنید، بررسی کنید و در نهایت بهترین راه را دوباره انتخاب و ادامه دهید.
“برای هم دنیای بهتری بسازیم”